Tourist-Channel Slovakia: New homepage!
Test
18.06.2018
Hit of the Day !Hit of the Week!Hit of the Month !Hit of the Year !Slovak version pages www.tourist-channel.sk !Slovak version pages www.tourist-channel.sk !English version pages www.tourist-channel.sk !English version pages www.tourist-channel.sk !


English

Slovensky
Arms

Tornaža

Actual position városról Tornaža
   
Tornaža-

A Rima-katlan délkeleti részén, a Sajó völgyében fekszik régiónk egyik legrégibb települése, TORNALJA - TORNAźA. A pilinyi és kiéti kultúrára utaló régészeti leletek bizonyítják, hogy legkésőbb a bronzkorszakban már éltek itt emberek. A település eredeti neve, Tornalya legkorábban egy 1291-ben kelt írásban szerepel, de már 1245-ben is írnak egy Kövi nevű településről Tornalja határában.
Tornalja 1853-tól 1960-ig közigazgatási járási székhely volt. A mai város lankás dombvidéken terül el. Szántóföldek, rétek, mezők és legelők övezik. Az iparosítás ellenére Tornalja és vidékének mezőgazdasági jellege napjainkig megmaradt. A városban három jelentős ipari üzem működik: a férfi konfekciót gyártó OZETA, az VSŽ UNICORN gépgyár és az Ipolymenti Téglagyárak helyi üzeme.
Points of interest, remarkables and rarities
Tornalja jelentős szerepet tölt be az idegenforgalomban is. Sokan azt tartják, hogy a Gömör-Tornai-karszt kapuja, ahol számos egyedi természeti képződmény, ill. kulturális és történelmi műemlék várja a látogatókat. Legismertebbek a Domica-Aggteleki-csepkőbarlang, Gombaszög, a Szilicei- és Pelsőci-fensík, Krasznahorka vára, az Andrássyak mauzóleuma és a betléri vadászkastély. A várostól délre található a jódfürdőjéről híres Csíz.
Tornaža-

Tornalja fontos útkereszteződés a Kassa-Pozsony, ill. a Poprád-Miskolc felé vezető útvonalakon. A szlovák-magyar államhatár, a Sajószentkirály-Bánréve határátkelő mindössze 10 kilométerre van Tornaljától.
A város szívében, a Zoltán-kertben található egy hatalmas mészkőszikla, amelyhez helyi történelmi emlékek fűződnek. Jeles műemlék a 15.században épült gótikus templom. Nepomuki Szent János barokk szobra a Királyi városrészben és a 17. és 19. században épült úrilakok.
Nyaranta Tornalja igazi központja a Királyi városrészben található, több mint két hektáron elterülő strandfürdő. A nagy- és kismedencét az egykor malmot hajtó Melegvíz nevű tengerszem vizével töltik fel. A strandfürdőben a medencéken és sportpályákon kívül szálloda és autókemping, valamint sok szolgáltató-kereskedő várja a vendégeket. A látogatók megkóstolhatják a csevice nevű ásványvizet is, mivel egyik forrása itt tör fel a mélyből.
Tornalján két alapfokú iskolában, egy gimnáziumban és két szakmunkásképzőben tanulhatnak a fiatalok. Egészségügyi központja, művelődési háza, gyógyszertárai, postája, vendéglátó - és szórakozóhelyei, bolthálózata, a kulturális és sportrendezvények, valamint jó közlekedési adottságai a város fejlődésének ígéretes feltételei.
Tornaža-Fürdö
Fürdö

       
Home page of the városról:
http://www.tornala.sk

Info:
         e-mail: trade@ba.psg.sk
         phone: 00421-903447629, 00421-650340155
   
Attractions
      
E-mail us
 
home

  back