Na Slovensku bol objavený nový vtáčí druh
 
 

  V roku 2003 zaznamenali ornitológovia na Slovensku nový vtáčí druh. Jeho vedecký názov je Acrocephalus dumetorum, slovenský ekvivalent je trsteniarik krovinný. Týmto objavom sa počet vtáčích druhov, ktoré žijú na našom území rozrástol na 343. Oficiálne bol tento objav prezentovaný 20.11.2003 na seminári v Slovenskom národnom múzeu o 11:15 hod.
Trsteniarik krovinný je nenápadný drobný spevavec olivovohnedej farby. Obýva krovinné zárasty pozdĺž riek a veľkých jazier ďaleko na severovýchode. Najbližšie hniezdiace populácie sa vyskytujú v Škandinávii a Pobaltí. Jeho výskyt na našom území môže predznamenávať šírenie druhu na juhozápad. U našich juhozápadných susedov, v Maďarsku, Rakúsku a Česku však trsteniarik krovinný ešte nebol zaznamenaný.
Objaviteľmi nového druhu sú Ján Matula a Alfréd Trnka. Nový trsteniarik bol chytený 5. mája do špeciálnej siete, pomocou ktorej ornitológovia sledovali pohyb migrujúcich vtákov na rybníkoch pri Trnave. Po odchytení bol tento jedinec označený ornitologickým krúžkom a pustený. Záznamy nových druhov na území Slovenska posudzuje Faunistická komisia Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

Ďalšie informácie:

doc. RNDr. Alfréd Trnka, PhD.
0905-533121
vedúci programu ornitologického výskumu na lokalite Trnavské rybníky