Test
27.07.2024
Kliknite a pozrite si Hit na dnes!Kliknite a pozrite si Hit na tento týždeň!Klknite a pozrite si Hit na tento mesiac!Kliknite a pozrite si Hit na tento rok!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!

Folklór na Slovensku a Česku

 




Výstava VÝTVARNÉ PARALELY VIII

Folklorní sdružení České republiky Ke zveřejnění: Zařadit aktuálně
Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1 Kontakt: Ingrid Hohošová
Zdeněk Pšenica,předseda, tel.: 234 621 218, - 395 Informačné centrum Slovenského inštitútu
fax: 224 214 647 Tel.: +420 224 218 022
E-mail: psenica@adam.cz
E-mail: slovensky_institut@iol.cz


Výstava VÝTVARNÉ PARALELY VIII
Doprovodný program Národního krojového plesu FoS ČR

21. 1. – 23. 2. 2010 Galerie Slovenského institutu, Jilská 16, Praha 1
Folklorní sdružení ČR vás zve na shlédnutí výstavy Výtvarné paralely do Galerie Slovenského institutu v Jilské ulici v Praze. Vernisáž se koná 21. ledna v 18 hod. a výstava potrvá do 23. února 2010.
Výtvarné paralely VIII je ďalším článkom z cyklu výstav mladých slovenských umelcov, ktoré od roku 1997 pripravuje  Spolok výtvarníkov Slovenska, a ktoré zaznamenali niekoľko úspešných repríz v talianskom Forlí, v Citta di Castello, Gubiu, Umbertide a v Ríme. Sú to výstavy, ktoré istým spôsobom zaplňujú medzeru, trvalo existujúcu v mapovaní súčasnej produkcie mladých.
Výstava predstavuje 14 sochárov a maliarov – členov Spolku výtvarníkov Slovenska. Niektorí z nich ešte len vstupujú na počiatok svojej umeleckej dráhy, mnohí však už patria medzi uznávaných autorov, ktorý majú za sebou  množstvo samostatných i kolektívnych výstav doma i v zahraničí.
Nakoľko temer všetci autori sú absolventmi bratislavských umeleckých škôl, je zaujímavé i týmto spôsobom sledovať ich ďalší vývin a inklináciu k jednotlivým prúdom súčasnej umeleckej produkcie na Slovensku.  
Najnovšie práce z ateliérov Norberta Kelecsényiho, Ondreja 4, Stanislava Kiču, Jakuba Trajtera, Jakuba Bachoríka,  Andreja Margoča, Martina Palu prinášajú zaujímavý pohľad na presvedčivé autorské programy mladých, ktorí okrem invencie a kreativity ovládajú dokonale i remeslo a prezentujú diela v klasických, ale i nekonvenčných materiáloch /bronz, železo, oceľový drôt, drevo, kameň, papier, textil/.
Maliarske kreácie Silvie Čechovej. Miliny Zimkovej, Xénie Bergerovej, Milana Kováča, Roberta Mlčucha. Veroniky Lokajíčkovej či Nataše Huskovej obsiahnu široké spektrum výtvarných konceptov a sú tiež zaujímavou sondou do obsahových východísk a prameňov, ktoré inšpirujú tieto svojbytné prejavy.
Kurátorka výstavy: Mária Horváthová
Výstava Výtvarné paralely VIII je jedním z doprovodných programů XII. Národního krojového plesu Folklorního sdružení ČR, který se pořádá 13. února v TOP HOTELU Praha na Chodově. Vstupenky na Národní krojový ples jsou k dostání v předprodejích TICKETPRO a VIA MUSICA, v Informačním centru FoS ČR, Senovážné nám. 24, Praha 1, tel. 234 621 2187, foscr@adam.cz, Informačním centru MČ Praha 11, Opatovská 18 a TOP HOTELU Praha.


Info:
         e-mail: trade@ba.psg.sk
         tel.: 00421-903447629, 00421-650340155
   
Atrakcie
      
E-mailujte nám
 
domov

hore