Test
27.07.2024
Kliknite a pozrite si Hit na dnes!Kliknite a pozrite si Hit na tento týždeň!Klknite a pozrite si Hit na tento mesiac!Kliknite a pozrite si Hit na tento rok!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!

Folklór na Slovensku a Česku

 




Čachtický hrad


  [ pridané: 30.01.2013 ]

Nad obcou Čachtice na juhozápadnom Slovensku sa vypína zrúcanina „tajomného hradu v Karpatoch“ - známeho Čachtického hradu a bývalé sídlo krvavej grófky Alžbety Báthoryovej.
Čachtický hrad
Čachtický hrad je od júna 2012 z dôvodu rekonštrukcie pre verejnosť uzavretý.
Hrad patril do sústavy pohraničných kráľovských hradov chrániacich západné hranice Uhorska. Vznikol v prvej polovici 13. storočia a v 15. storočí ho rozšírili.
Hrad smutne preslávila Alžbeta Báthoryová, ktorá tu žila na prelome 16. a 17. storočia. Pre jej sadistické sklony ju nazývali „krvavá grófka“. Údajne dala zavraždiť až 600 mladých dievčat, aby sa mohla kúpať v ich krvi, a tak navždy zostať mladá a krásna. Na získanie krvi jej slúžila železná panna, ktorá mala v hrudi zabudované dlhé nože. Keď sa k nej dievča pritislo, nože vyrazili z pŕs a krv stekala do pripraveného kúpeľa.
Na všeobecný nátlak grófku v roku 1611 v Bytči palatín Thurzo odsúdil na doživotné väzenie. Príbeh „krvavej grófky“, ktorá zomrela v roku 1614, bol viackrát knižne a divadelne spracovaný.
Počas stavovských povstaní Čachtický hrad v roku 1708 vypálili vojská Františka Rákócziho. Odvtedy pustol a dnes je malebnou zrúcaninou, ktorá poskytuje nádherný kruhový výhľad.
V podhradskej obci Čachtice sa nachádza neskororenesančný Draškovičovský kaštieľ zo 17. storočia, kde je múzeum s expozíciou vlastivedného charakteru.
Prístup: autom až po lúku pod hradom, pešo z Čachtíc (autobusová zastávka) po žltej asi 45 minút, pešo z obce Višňové (železničná stanica) po zelenej strmým stúpaním asi 45 min.


Info:
         e-mail: trade@ba.psg.sk
         tel.: 00421-903447629, 00421-650340155
   
Atrakcie
      
E-mailujte nám
 
domov

hore