Test
27.07.2024
Kliknite a pozrite si Hit na dnes!Kliknite a pozrite si Hit na tento týždeň!Klknite a pozrite si Hit na tento mesiac!Kliknite a pozrite si Hit na tento rok!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!

Folklór na Slovensku a Česku

 




Vianočné ľudové tradície


  [ pridané: 16.11.2013 ]

Vianoce sú sviatkom, kedy sa starodávne tradície dodržiavajú takmer vo všetkých rodinách. Zachované zvyky sa však regionálne dosť líšia, napriek tomu, že Slovensko je tak malé. Napríklad na Šariši...
Vianočné ľudové tradície
...sa štedrá večera začína oblátkou s cesnakom a medom, ktorým gazdiná všetkým robí krížik na čelo, pokračuje "júškou" - polievkou z kyslej kapusty, "bobaľkami" s makom prípadne pirohami, kapustnicou a končí kaprom. Pod obrusom nesmie chýbať peniažtek, aby sme boli bohatí, pod stolom reťaz, aby rodina držala pokope a voľné miesto pri stole, lebo pamätáme aj na blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Z každého chodu sa kúštik odkladá aj pre všetky zvieratká na dvore, aby aj oni mali Vianoce a dobre nám slúžili. Hneď po večeri a rozbalení darčekov klopú na dvere "jašličkare" aj so škaredým Kubom, ktorí nám zvestujú šťastnú novinu narodenia Ježiška. Spolu s nimi si zaspievame najznámejšiu šarišskú koledu "A kedz jasna hvizda..." a prispejeme na oferu. Tesne pred polnocou sa ľudia schádzajú pred domami, prajú si veselé sviatky a spoločne odchádzajú na polnočnú bohoslužbu do miestnych kostolov.


Info:
         e-mail: trade@ba.psg.sk
         tel.: 00421-903447629, 00421-650340155
   
Atrakcie
      
E-mailujte nám
 
domov

hore