Test
27.07.2024
Kliknite a pozrite si Hit na dnes!Kliknite a pozrite si Hit na tento týždeň!Klknite a pozrite si Hit na tento mesiac!Kliknite a pozrite si Hit na tento rok!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!

Folklór na Slovensku a Česku

 




Čirčanka za oceánom


  [ pridané: 16.11.2013 ]

Čirčanka za oceánom
Folklórny súbor  Čirčanka pochádza zo staroľubovnianskeho regiónu. Je to po 22 rokoch obnovený klenot, ktorý obnovili mladí ľudia z obce Čirč na základe iniciatívy starostu obce Michala Didika na čele s novými vedúcimi kolektívu Annou Gomoľákovou a Marianou Plavčanovou.
Kolektív tvorí mládež s obce Čirč. Táto obec sa vyznačuje svojským Rusínskym folklórom, ktorý je v tomto regióne aj v dnešnej dobe veľmi populárny.
Zozbierali materiály zo starej Čirčanky a dali sa do práce. Stretávajú sa zväčša len cez víkendy, počas prázdnin či voľných dní, keďže väčšina členov sú študenti  učiaci sa vo vzdialenejších mestách a prevažne bývajú na internátoch.
Ide o kolektív mladých ľudí, ktorí majú len veľmi malé alebo skoro žiadne skúsenosti s folklórom. Skúsenejší divák, folklorista, to spozná určite aj svojim laickým okom. Len vďaka ich nadaniu a húževnatej práci sa dokázali naučiť tance, ktoré čerpajú zatiaľ len zo repertoáru starého súboru za pomoci pôvodných členov, ktorí sú im radi na pomoci. Za ten krátky čas, počas ktorého spolu fungujú, nemajú ani žiadne skúsenosti, čo sa  vystúpení týka. Mohli ste ich vidieť na ich festivale v rodnej obci či blízkom okolí. Aj keď domáce či Európske skúsenosti ešte nenabrali, dá sa povedať že odvaha týmto mladým nechýba. Ich celkovo prvým  zahraničným zájazdom bol  Festival kultúrneho dedičstva v Holmdel, New Jersey v USA. Pozháňali sponzorov, nasporili peniaze, kúpili letenky, zohnali si sami ubytovanie, ako ináč u veľmi dobrej známej, ktorá bola ochotná prijať pod svoju strechu 23 ľudí a venovať sa svojim hosťom na plný úväzok, pozháňali vystúpenia a prišli ukázať svoj talent svojimi úžasnými rusínskymi piesňami. Ich hlasy a temperament v speve či (aj keď ešte zatiaľ nie veľmi istom) tanci zostane ešte dlho v srdciach  všetkých účastníkov festivalu.
Verím, že pri vašich schopnostiach a nadšení sa vám podarí nájsť skúsenú osobu, ktorá vám pomôže s choreografiou a usmerní vás vo vašom novom repertoári.
Ďakujeme vám za vašu odvahu a ochotu doniesť kúsok Slovenska za šíre more.


Info:
         e-mail: trade@ba.psg.sk
         tel.: 00421-903447629, 00421-650340155
   
Atrakcie
      
E-mailujte nám
 
domov

hore