|
|
Obec je vzdialená iba 18 km od Nitry a rozkladá sa v západnej časti Nitrianskej pahorkatiny. Jej chotárom preteká riečka Radošinka, ktorá pramení v Považskom Inovci a vlieva sa do rieky Nitry. V Malom Záluží napája svojou vodou malú vodnú nádrž. Obec a chotár má nadmorskú výšku od 148 do 227 m.
Ako celé nitrianske územie tak aj Malé Zálužie bolo osídlené už v praveku. Dokladajú to archeologické nálezy z neolitu, sídlisko z veľkomoravského obdobia, aj z čias vzniku Uhorského štátu. Obec je písomne doložená už v roku 1390, keď patrila do majetku Topoľčianskeho hradu. Neskôr boli jej majiteľmi viaceré šľachtické rody.
|
|
Obyvatelia Malého Zálužia oddávna boli poľnohospodármi, ale dorábali aj dobré víno. Dnes sú známi aj ako včelári a chovatelia kvalitnej kaprovej násady. Spojenie obce so svetom umožnilo už v roku 1909 vybudovanie železničnej trate, žiaľ, ako regionálnu trať ju v roku 2003 zrušili. Dnes sa mnohí Malozálužania do obce radi vracajú na tradičné stretnutia rodákov.
Zaujímavé môžu byť výlety do blízkych obcí. Iba 2 km sú vzdialené Nové Sady, kde možno navštíviť tolerančný evanjelický a.v. kostol z roku 1786, rímskokatolícky kostol sv. Štefana z roku a pozrieť si aj renesančný kaštieľ, zvonicu a kamenný kríž z roku 1790. Keďže v časti obce Sila sa narodil básnik slovenskej katolíckej moderny Janko Ďurka-Silan, nájdu návštevníci aj pamätnú tabuľu na jeho rodnom dome. 3 km vzdialené Hruboňovo ponúka historické pamiatky z 18. storočia – súsošie na kalvárii, zvonicu i barokovo-klasicistický kaštieľ. V neďalekých Šuriankach sa nachádza kostol z polovice 17. storočia, ktorý neskôr rekonštruovali.
Osobitne veľkým zážitkom je návšteva Nitry, vzdialenej od Malého Zálužia 18 km. Tu možno obdivovať architektonické a archeologické bohatstvo, ktoré dokladá našu slovanskú históriu: hradnú časť, Horné mesto, Dolné mesto s renesančnými, barokovými i klasicistickými palácmi a domami.
|
|
Pre gurmánov, obľubujúcich kvalitné vína, nie je problémom v tomto žírnom nitrianskom kraji ochutnať v ktorejkoľvek obci zlatistý mok, pre ktorý sa hrozno dorába na sprašovej Nitrianskej pahorkatine. A nemusí byť k tomu pečená hus, postačia tie chutné doma na sporáku upečené lokše, ktoré tu každá gazdiná vie pripraviť.
|
|