Test
23.09.2017
Kliknite a pozrite si Hit na dnes!Kliknite a pozrite si Hit na tento týždeň!Klknite a pozrite si Hit na tento mesiac!Kliknite a pozrite si Hit na tento rok!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Nachádzate sa na stránkach www.tourist-channel.sk v slovenskom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!Stránky www.tourist-channel.sk v anglickom jazyku!
Meniny pre SR na WWW.Tourist-Channel.sk   

english


Recepty:
Kuracie stehná plnené krabými tyčinkami


Suroviny:
6 ks kuracích stehienok horných, 6 ks krabých tyčiniek, karí korenie, soľ, 4 cesnaky, olej, vodu, zapekaciu misu

Postup:
Kuracie stehná vykostíme, umyjeme. Pripravíme si už vykostené a umyté stehienka. Kuracie stehná posypeme karí korením, soľou, pridáme cesnak a naukladáme krabie tyčinky rovno z mrazničky. Netreba ich rozmrazovať. Kuracie stehienka stočíme a spojíme ich špáradlom. Dáme ich do zapekacej misy. Pridáme olej, vodu a dáme dusiť. Po udusení dáme zapiecť dozlatista.

Kuracie stehná plnené krabými tyčinkami

               -pre mesto/obec::  Kružná   (pridal:  Grzy, )

Pirohy


Suroviny:
Cesto: 1 kg hrubá múka (alebo
polohrubá), voda, soľ
Náplň (na slano): zemiaky,
čierne korenie, soľ, maslo,
cibuľka alebo bryndza
Náplň (na sladko): lekvár,
tvaroh, jablká, orechy, cukor,
maslo na poliatie


Postup:
Príprava cesta 1: Múku preosejeme spolu so soľou, pridáme
vajce a vodu podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré
necháme na pomúčenej doske odležať. Rozvaľkáme ho na 19

hrúbku 3 - 4 mm a rozrežeme na štvorce 5 × 5 cm alebo
vykrajujeme kolieska. Zemiaky uvaríme, rozpučíme, osolíme
a okoreníme čiernym korením. Zemiakmi naplníme cesto a na
okrajoch zlepíme. Varíme vo vriacej vode (osolenej), kým
nevyplávajú na povrch. Na masle opražíme dozlata cibuľku
a uvarené pirohy nimi polejeme.


               -pre mesto/obec::  Levoča   (pridal:  l, livia.danajkova@levoca.sk)

Halušky


Suroviny:


Postup:
Očistené zemiaky postrúhame na
strúhadle a trošku osolíme. Pridáme
polohrubú múku tak, aby vzniklo
cesto (nesmie byť riedke ani veľmi
tvrdé). Do väčšieho hrnca dáme variť
vodu, do ktorej pridáme aj soľ. Kým
nám zovrie voda, pokrájame slaninu
na kocky a dáme spražiť do hneda.
Bryndzu pomiešame so smotanou.
Z cesta berieme na haluškovú doštičku
a nožíkom hádžeme malé halušky do
prichystanej vriacej vody. Halušky
varíme 5 minút, keď plávajú na vrchu,

začneme ich vyberať pomocou sita
alebo dierkovanej varechy na misu. Po
opláchnutí ich pridáme k pripravenej bryndze so smotanou alebo
zmiešame s kyslou kapustou. Na záver vlejeme trochu vody,
v ktorej sa halušky varili a pridáme slaninku.

Rada: Keď chceme mať jemné halušky, okrem vody primiešame
1 surové vajce a ½ - 1 dl kyslej smotany (podľa množstva cesta)
a osolíme.  


               -pre mesto/obec::  Levoča   (pridal:  l, livia.danajkova@levoca.sk)

Recept na „kuch“ z Torysiek


Suroviny:
3 kg hrubej múky, 2 kg výberovej
múky, 1 kg cukru, droždie, 1
škatuľka sušeného mlieka, 2 - 3 l
mlieka, 1 ks masla, 2 vajíčka, mak.


Postup:
Ako na to: z trošky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások.
Keď podkysne tak ho vlejeme do misky s múkou a ostatnými
ingredienciami. Pridáme mlieko a cesto miesime jednu hodinu,
necháme vykysnúť. Po vykysnutí ho dáme na dosku a rukami ho
roztiahneme po doske. Na cesto vysypeme mak s cukrom a kraje
cesta začneme „prehýnať“ do stredu koláča. Takto nám vznikne
bochník, ktorý „prevrátime“ do okrúhleho vymasteného plechu,
aby „pozliepaná“ strana bochníka bola na jeho dne. Plech
vymastíme hrubou vrstvou margarínu. Pred upečením „kuch“
potrieme vajíčkom. Pečie sa v „pekarňiku“ na žeravých uhlíkoch
hodinu. Po vychladnutí ho obrátime a potrieme medom
a posypeme práškovým cukrom. Symbolizuje radosť, prosperitu,
šťastie, bohatstvo a zdravie. „Kuch“ zo Spiša je jedinečnou
špecialitou pri oslavách. Na Slovensku sa s ním inde nestretnete.
Pre gazdinky pripomíname nutnosť dostatočne veľkého plechu, 26

pretože tento koláč má po upečení úctyhodné rozmery (vysoký
20 cm a jeho obvod je takmer 50 cm). Upiecť chutný „kuch“ si
vyžaduje skúsenosť, zručnosť a kumšt.


               -pre mesto/obec::  Levoča   (pridal:  l, livia.danajkova@levoca.sk)

Pochúťka pre deti „posipanki“


Suroviny:


Postup:
Upečený “kuch“ pokrájame na kocky a vložíme ho do misky.
Následne ho zalejeme zmesou z rozvarených sušených sliviek.
K rozvareným slivkám pridáme cukor, sirup a touto hustou
kašou kocky zalejeme a zľahka všetko premiešame.
„Posipanki“ servírujeme do misiek, môžeme ich ozdobiť
šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.

               -pre mesto/obec::  Levoča   (pridal:  l, livia.danajkova@levoca.sk)

Džatky z Brutoviec


Suroviny:


Postup:
Na prípravu cesta potrebujeme:
zemiaky, hladkú múku, škvarky
alebo tvaroh, maslo (na sladko).
Dáme variť zemiaky, ktoré osolíme.
K zemiakom tesne pred dovarením,
nasypeme na povrch hrubú vrstvu
hladkej múky a necháme ešte
dovariť. Potom vodu scedíme.
Zemiaky s múkou podusíme čím
nám vznikne hustá hmota. Po
čiastočnom vychladnutí šúľame na
dlaní džatky. Buď odtrhujeme malé
kúsky cesta, alebo robíme dlaňami
guľôčky. Tie zalejeme spraženými
škvarkami a trasením premiešame.
Aby sa nám cesto nelepilo na ruky, môžeme si ich pomastiť
bravčovou masťou. Ak sa vám vidia tieto dva spôsoby náročné,
tak máme ešte jeden tip – jednoducho rozotrite cesto po plytkom
tanieri a polejte masťou so škvarkami. Zapíjame čerstvým alebo
kyslým mliekom. Sladký variant tohto jedla: dáme do nich
tvaroh a omastíme rozpusteným maslom. Tiež zapíjame
mliekom.

               -pre mesto/obec::  Levoča   (pridal:  l, livia.danajkova@levoca.sk)

Kuľaša


Suroviny:
Umyté zemiaky na drobno
pokrájame a dáme variť až do
rozvarenia do osolenej vody.
Rozvarené zemiaky dobre
rozmiešame a roztlačíme na
kašu, ktorú zahustíme trochou
hrubej múky.

Necháme slabo povrieť a odstavíme. Zemiakovú kašu kuľašu
(na Spiši sa jej hovorí aj „anjelské jedlo“) rozotrieme na tanier
a omastíme spraženou slaninou alebo maslom s upraženou
cibuľou. Keď nechceme jesť mastnú kašu, môžeme ju
konzumovať s kyslým mliekom alebo prevarenou šťavou z kyslej
kapusty.




Postup:


               -pre mesto/obec::  Levoča   (pridal:  l, livia.danajkova@levoca.sk)

Spišská „mačanka“ z Draviec


Suroviny:
300 ml šťava z kyslej kapusty,
700 ml vody, 25 g sušené huby,
200 g šampiňóny, 250 ml sladká
smotana, 1 – 2 PL hladká múka,
200 g údená krkovička, 50 g údená
slanina, 1 ks cibuľa, 1 strúčik cesnak, soľ, čierne korenie


Postup:
Ako na to: najprv si urobíme cibuľový základ s hríbmi. Na
bravčovej masti opečieme cibuľu a na záver pridáme hríby,
krátko osmažíme. Všetko zalejeme kapustovou šťavou
zmiešanou s vodou, pomer závisí od kyslosti šťavy. Necháme
krátko povrieť asi 4 minúty. Polievku zahustíme smotanou
a múkou, necháme prevrieť, pridáme pretlačený cesnak.
Na panvici posmažíme cibuľu na slaninke a pridáme na malé
kocky pokrájané údené mäso, najlepšie kolienko a pridáme
do chutne uvarenej naporciovanej polievky na záver.

               -pre mesto/obec::  Levoča   (pridal:  l, livia.danajkova@levoca.sk)

:: pridajte Vaše Recepty



Info:
         e-mail: trade@ba.psg.sk
         tel.: 00421-903447629, 00421-650340155
   
Atrakcie
      
E-mailujte nám
 
domov

hore