Test
20.06.2024
Hit of the Day !Hit of the Week!Hit of the Month !Hit of the Year !Slovak version pages www.tourist-channel.sk !Slovak version pages www.tourist-channel.sk !English version pages www.tourist-channel.sk !English version pages www.tourist-channel.sk !
 
slovensky
slovensky

english
erb

Iža

Lokation
 Látványos mutatvány: Római katonai tábor - Leányvár

Izsa község Szlovákia déli részén, Komárom városától 7 km-re helyezkedik el. Az elsö írásos emlék már 1268-ban említi a község nevét.

A környék jelentös római kori régészeti lelöhely. A térség már a neolit korszakban lakott volt. Megtalálták itt a zselízi és a lengyel kultúra leleteit. A Duna partján a régészek feltárták a Leányvár katonai tábor alapjait. A katonai tábor a Limes Romanus erödítményrendszer része volt és a rómaiak építették az i.sz. l. században a Duna bal partján.

A község földesura a 16. sz. második felében Somogyi Gáspár volt, aki a maga részét Novák Mihály esztergomi prépostnak adta el.
A 150 éves török uralom idején a falu lakossága sokat szenvedett. A törökök kiüzése után, a 17. sz. végétöl a falu újra virágzásnak indult.

1763-tól 1773-ig a községet több földrengés sújtotta. Izsán gyakran pusztított árvíz és tüzvész. A legnagyobb katasztrófa az 1965-ös árvíz volt, melynek során romba dölt 267 ház és megrongálódott 199 ház.


Iža
Duna, Izsai népviselet, Római katonai tábor Leányvár, A II.világháború áldozatainak emlékmüve


A község jelentös személyiségei közé tartozik Dr. Tóth Kurucz János a falu szülötte, középiskolai tanár és történész, aki sokat tett a Leányvári római katonai tábor régészeti feltárásáért. Döme Károly pozsonyi kanonok, 1800-1815-ig izsai plébános, az izsai iskola támogatója, alapítványával támogatta a szegényebb sorú tehetséges izsai gyerekeket. Ma az izsai magyar tannyelvü alapiskola az ö nevét viseli.
János Károly, római katolikus pap, várkáplán Ferdinánd lovasezredében, 1825-töl 1849-ig, haláláig izsai plébános.

Jelenkor:
Ma Izsa modern község kiépített közmüvekkel, a szennyvízhálózat és víztisztítás kivételével. A faluban széles üzlethálózat, felújított egészségügyi központ gyógyszertárral, halottasház, magyar és szlovák tannyelvü alapiskola található. A gyermekek iskolára való felkészítését a helyi óvoda szolgálja. 1992-tol müködik a kábeltelevízió, melyet 1996-ban helyi stúdióval bövítettek.

1994-ben francia beruházással környezetkímélö hulladék tárolót létesítettek. Figyelmet fordítanak a fiatalok igényeinek is, ifjúsági klub, fittnesközpont és könyvtár áll a rendelkezésükre.

A községi önkormányzat évente megrendezi a Gyermeknapot, Hídverönapokat, nyugdíjasok köszöntését és a Mindenki karácsonyát. Nevezetes községi ünnepségnek számít a Lovas nap.


Points of interest, remarkables and rarities


back to top

A legjelentösebb kulturális emlék a 16.sz-ból származó római katolikus templom, amely Szent Mihály arkangyal nevét viseli.
A község legrégebbi épülete a felújított római katolikus plébánia a falu központjában. Homlokzatá Szemes György esztergomi kanonok címere látható.
A református templom 1871-ben épült. A katolikus templom mellett áll az I. világháborúban elesettek emlékmüve. Kissé távolabb áll Nepomuki Szent János szobra, akinek nevét viseli a katolikus templom mellékoltára is. A temetöben áll a II. világháború áldozatainak emlékmüve. A falun átvezetö út mellett, a falu két végén kökereszt áll. A falu központjában, a föút mellett az 1965-ös árvíz emlékmüve látható, szemben az út másik felén az 1997-ben állított Hídverö oszlop.

Izsa

Izsa legjelentösebb nevezetességei közé tartozik a Római katonai tábor - Leányvár, információs táblákkal 3 világnyelven. A föút mellett, Pat felé ásványvízforrás található, mellette kis park és filagória.
Az iskola parkjában Millenium 2000 emlékmü áll.


Info:
         e-mail: trade@ba.psg.sk
         phone: 00421-903447629, 00421-650340155
   
Attractions
      
E-mail us
 
home

  back